Efficiënte bestrijding van douanefraude? Dat vergt slimme software én ervaren douaniers

Voor een klein land als België kunnen we ronduit indrukwekkende import- en exportcijfers voorleggen. Alleen al vorig jaar werd voor 403 miljard euro aan goederen ingevoerd. Voor de douanediensten aan havens en luchthavens is het zaak om zo efficiënt en gericht mogelijk de ingevoerde goederen te controleren. Gelukkig worden ze hierbij tegenwoordig bijgestaan door krachtige en zelflerende software van SAS.

Het analytics platform voor fraudedetectie werd op maat van de Belgische douane ontwikkeld. Het systeem maakt gebruik van duizenden regels voor de selectie van mogelijk frauduleuze goederen of documenten. Deze regels werden opgesteld op basis van de jarenlange ervaring van de 3.000 Belgische douaniers, en maken gebruik van verschillende soorten data uit uiteenlopende bronnen. Op basis daarvan kan een betrouwbare analyse worden gemaakt van welke pakjes of containers best kunnen worden gecontroleerd, omdat de kans op fraude daar het hoogst is.

De douane begon een vijftal jaar geleden datamining te doen, maar het afgelopen 1,5 jaar is het gebruik van datamining stevig uitgebreid. “Sindsdien werken we op meer thema’s”, legde Veerle Spolspoel, hoofd van het departement Risicomanagement bij de Algemene Administratie van Douane en Accijnzen uit aan De Standaard. “Daardoor worden de controles nog diverser, en nog minder voorspelbaar.” Op de datamining-afdeling werken momenteel 11 mensen, maar dat aantal wordt op korte termijn nog uitgebreid, steeds met mensen die de douaneprocedures door en door kennen.

Het introduceren van een computersysteem was geen eenvoudige opdracht. Datamining en -analyse was behoorlijk nieuw voor de Belgische douane, dus was er wat argwaan op het terrein. Maar dankzij de goede samenwerking tussen SAS en de klant volgden al snel resultaten, en dus ook het vertrouwen. Die resultaten zijn immers beter dan steekproefcontroles. Ook al wordt er nog geregeld gesleuteld aan de processen, kan de douane tevreden vaststellen dat het aantal vaststellingen objectief is gestegen.

SHARE

SHARES